O której godzinie jeść pierwszy posiłek?
Zmiana myślenia w dzisiejszych czasach wpływa korzystnie na wiele osób i ich żywienie. Skrupulatnie przestrzegają jedzenia śniadań. Istotne jest, aby posiłki były obfite w warzywa i lekkie dla żołądka. To doda nam mnóstwo energii i nie obciąży organizmu. Dzięki mediom, nauce w szkole czy dietetykom w większym stopniu wiemy, co mamy jeść, a co należy unikać. Przykładem jest ciężkostrawne jedzenie, które z pewnością nie wpłynie na nas pozytywnie!
Czy śniadanie jest najważniejsze?
Nie każdy podoła wstać skoro świt i od razu coś zjeść. Zwłaszcza kiedy nasz dzień zaczyna się we wczesnych godzinach porannych i faktycznie zależy nam na oszczędności czasu, by zdążyć ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą nie jesteśmy w stanie niczego zmieścić.
W tym miejscu pomocne może okazać się kilka rzeczy, o których powinno się pamiętać:
- przeznacz dosłownie parę minut na rozciąganie się, troszkę ruchu, co wzmoże Twój apetyt – wystarczy parę zasadniczych ćwiczeń
- rozpocznij od małych porcji, np. kanapki z apetyczną pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, aby pobudzić żołądek do pracy
- przygotowanie konkretnego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzić, np. naleśniki, twarożek, poszatkowane w paski warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej bieganiny oraz zjeść w większym spokoju pożywienie
- umilić sobie czas jedzenia śniadania, włączyć ulubioną muzykę bądź program, poczytać w trakcie jedzenia atrakcyjny artykuł lub poprzeglądać strony ukochanych sklepów online – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym rytuałem, a nie przykrą koniecznością.
Co jeść na śniadanie, aby mieć więcej energii?
Śniadaniem niewątpliwie również można nazwać smażoną kiełbasę z keczupem, jednak z pewnością nie można nazwać śniadaniem zbilansowanym i zdrowym. Musimy pamiętać, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, właśnie rozpoczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać oraz postawmy na lekkie i pożywne śniadanie.
Z samego rana w większości wypadków najlepiej się wystrzegać:
- białego pszennego pieczywa;
- słodkich płatków do mleka;
- słodkich jogurtów;
- tłustych wędlin i mięs;
- niskowartościowych tłuszczów do smarowania pieczywa;
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku.
Decydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający także za trawienie;
- orzechy;
- owoce sezonowe;
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki;
- warzywa – pod każdą postacią;
- chude wędliny, jaja, ryby;
- soki warzywne i owocowe (najlepiej przygotowywane samodzielnie).
Czy śniadanie może poprawić poziom energii w ciągu dnia?
Choroby cywilizacyjne są zmorą ludzkości. O ile byłoby łatwiej, gdyby ich nie było! Jednak my również możemy wpływać na stan naszego ogólnego zdrowia! Zacznijmy jeść pełnowartościowe i odżywcze posiłki z dużą ilości surowych i różnorodnych warzyw. Na śniadanie możesz przyrządzić sobie owsiankę z ulubionymi owocami, bądź kanapkę z chudej wędliny, sałaty i pomidora, a do tego własny przyrządzony sok.
Komentarze artykułu
Brak komentarzy