Jak najlepiej umyć lodówkę?

Jak najlepiej umyć lodówkę?

Komentarze: 0
Ocena: brak
Liczba głosów: 0

Lodówka jest sprzętem, który posiada każde gospodarstwo domowe. Dzięki niej schładzamy niektóre produkty spożywcze, ale przede wszystkim możemy schować jedzenie, które dłużej jest zdatne do spożycia. Czasami zapominamy o tym, co się w niej znajduje i przez to czeka nas sprzątanie. Jak wyczyścić ją w należyty sposób? Odpowiedź znajdziesz w poniższym wydaniu, w którym przedstawiamy rady, które pomogą Ci dobrze to zrobić! Zapraszamy serdecznie.

O czym powinniśmy pamiętać, myjąc lodówkę?

Na początku nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla takiej czynności jest naturalnie bezpieczeństwo. Oprócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu oraz podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co ułatwi proces oczyszczania. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od zasilania, wyciągnij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a następnie zostaw uchylone drzwiczki.

Wyciągnięte ze środka elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz dokładnie wytrzyj do sucha. W kolejnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła oraz sody oczyszczonej bądź octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W końcowym etapie spłucz i przetrzyj do sucha. Po zakończeniu poczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapomnij o uszczelkach drzwi.

Po dokładnym umyciu możesz umieścić w lodówce żywność. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeśli chcesz w niej ulokować naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej aniżeli pokojowa temperatura mogą być powodem, że we wnętrzu lodówki tworzyć się będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią albo przykryte pokrywką. Będzie to chronić żywność przed usychaniem, jak również będzie hamowało zapachy.

Czas, kiedy lodówka się rozmraża!

Raz na jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj przy tym żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu żadnymi ostrymi narzędziami.

W celu rozmrożenia odłącz lodówkę od zasilania. Jest to doskonała okazja, aby jednocześnie dokładnie wyczyścić jej wnętrze. Unikaj również wkładania do wnętrza gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu. Lód będzie gromadził się w postaci wody w zbiorniku u dołu. Należy pamiętać o jego opróżnianiu. Wykonuj konserwację w postaci przecierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.

Istotne jest, że dodatkowo lodówki wyposażone w systemy No Frost powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj, tylko by lód roztapiał się bez Twojego udziału.

Rozprawienie się z nieprzyjemnymi zapachami!

Lodówki często przesiąkają zapachami, co niekoniecznie nam pasuje. Dlatego też warto po umyciu wstawić do lodówki naczynie z proszkiem do pieczenia, a potem wymieniać tylko raz na dwa tygodnie. Innym sposobem niwelowania zapachu w lodówce jest świeżo zaparzona kawa, którą można wstawić do środka, a ona pomoże w neutralizacji nieprzyjemnego zapachu. Ostatnim sposobem jest położenie we wnętrzu przekrojonej cytryny! 

Tagi
Dodane przez Zenon Czerwiński
Jak najlepiej umyć lodówkę?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Komentarze artykułu

Brak komentarzy

Dodaj komentarz