Co warto wiedzieć o objawach alergii na nabiał?
Reakcja alergiczna przejawia się różnymi objawami, które zwykle są wykrywane w odpowiedzi na spożycie pokarmu zawierającego nabiał. Alergia na mleko, często nazywana przez lekarzy alergią na mleko krowie i jest powszechną diagnozą.
Alergia - czym jest i jak powstaje?
Alergia na nabiał występuje, gdy organizm danej osoby wytwarza odpowiedź immunologiczną na jedno lub więcej białek znajdujących się w mleku zwierzęcym. Chociaż mleko krowie jest najczęstszym nabiałem, te alergie mogą być również odpowiedzią na spożywanie innego mleka zwierzęcego, takiego jak mleko kozie lub owcze.
Ten stan wydaje się mieć wpływ na 2–3% niemowląt i często znika w wieku 6 lat, powodując spadek częstości występowania do około 1%. Jednak alergie dorosłych zwykle trwają przez całe życie.
Objawy mogą wahać się od łagodnej do zagrażającej życiu anafilaksji. Osoba powinna natychmiast skontaktować się z oddziałem ratunkowym, jeśli wystąpi taka ciężka reakcja.
Jakie objawy może wywołać spożycie nabiału przez alergika?
Objawy alergii na nabiał pojawiają się zwykle w ciągu kilku minut do kilku godzin po spożyciu nabiału.
Objawy są podobne niezależnie od wieku, ale mogą się różnić w zależności od osoby. Niektórzy mają łagodne reakcje, ale u niektórych alergików mogą występować ekstremalne objawy. Naukowcy nie są pewni, dlaczego niektórzy ludzie mają cięższe reakcje niż inni.
Objawy o szybkim początku, które występują w ciągu 1 godziny od spożycia nabiału, mogą obejmować:
- pokrzywkę
- świszczący oddech
- swędzenie lub mrowienie wokół ust
- obrzęk ust, języka lub gardła
- kaszel lub duszność
- wymioty
- anafilaksja
Anafilaksja to nagły przypadek medyczny, który wymaga natychmiastowego leczenia, wówczas należy zadzwonić na numer 999, jeśli ktoś go doświadcza.
Objawy o powolnym początku, które pojawiają się dłużej, mogą obejmować:
- biegunkę
- krew w kale
- skurcze brzucha
- kolkę (u niemowląt)
Jaka jest różnica między alergią a nietolerancją laktozy?
Alergia na produkty mleczne i nietolerancja laktozy często objawiają się podobnymi objawami, co utrudnia odróżnienie tych dwóch stanów.
Jednak osoba musi rozpoznać różnicę między alergią na produkty mleczne a nietolerancją laktozy, aby odpowiednio leczyć swoje objawy. Lekarz może zdiagnozować każdy stan.
Główna różnica między tymi dwoma stanami polega na tym, że alergia na nabiał powoduje reakcję immunologiczną organizmu, podczas gdy nietolerancja laktozy jest problemem z układem trawiennym.
Po spożyciu nabiału typowe objawy nietolerancji laktozy to:
- gaz
- wzdęcia
- biegunka
Nietolerancja laktozy to stan trawienny, w którym organizm człowieka jest niepełny w laktazie. Laktaza to enzym trawienny, który rozkłada laktozę z cukru mlecznego. Kiedy dana osoba nie ma żadnej laktazy i spożywa nabiał, może to powodować gazy, dyskomfort żołądkowo-jelitowy i biegunkę.
Co powoduje, że dana osoba doświadcza reakcji alergicznej?
Reakcja alergiczna na nabiał jest wynikiem tego, jak jego organizm reaguje na pewne białka obecne w nabiale. Dwa z głównych białek w mleku — serwatka i kazeina — mogą u niektórych osób wywoływać reakcję alergiczną.
Kiedy osoba z alergią na nabiał spożywa nabiał, układ odpornościowy organizmu:
- reaguje na określone białko mleka
- wyzwala odpowiedź immunologiczną
- próbuje zneutralizować białko
Następnym razem, gdy organizm wejdzie w kontakt z białkiem, odpowiedź immunologiczna rozpozna je.
Organizm zareaguje na białko mleka i wytworzy przeciwciała zwane immunoglobulinami E (IgE). Kiedy organizm wytwarza przeciwciała IgE, uwalnia pewne substancje chemiczne, takie jak histaminy, które powodują reakcję alergiczną. Powoduje to objawy związane z alergią, takie jak wysypka lub problemy z oddychaniem.
Jakie jest postępowanie i leczenie alergii na produkty mleczne?
Osoby z alergią na nabiał powinny unikać spożywania produktów mlecznych i żywności zawierającej nabiał.
Aby uniknąć poważnej reakcji, postępuj zgodnie z następującymi środkami ostrożności:
Sprawdź składniki żywności: aby upewnić się, że osoby uczulone na nabiał unikają żywności, która je zawiera, ważne jest, aby przejrzeć składniki w przetworzonej żywności. Często można znaleźć białka mleka w nieoczekiwanych produktach spożywczych, takich jak gumy do żucia, sosy do sałatek, pieczywo, inne wypieki i nie tylko. Składniki takie jak serwatka i kazeina, wraz z dowolnym składnikiem z przedrostkiem „lac”, zawierają białka mleka, które mogą powodować reakcję alergiczną.
Zapytaj o przygotowywanie posiłków: jedząc w restauracji lub poza domem, zapytaj się o składniki żywności, a także o przygotowywanie posiłków.
Weź leki przeciwhistaminowe: jeśli reakcja alergiczna jest łagodna, możesz po prostu wziąć lek przeciwhistaminowy dostępny bez recepty, aby złagodzić objawy.
Wstrzyknij adrenalinę: niektóre osoby, które gorzej reagują na nabiał, mogą potrzebować wstrzyknięcia adrenaliny. Osoby, które mają cięższe reakcje, powinny przez cały czas nosić epinefrynę.
Jakie są czynniki ryzyka i ewentualne powikłania?
Istnieje kilka czynników, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia alergii na nabiał. Obejmują one:
Wiek: badania szacują, że około 7% niemowląt poniżej 1 roku życia ma alergię na mleko.
Historia rodziny: alergie są trzy razy bardziej prawdopodobne u niemowląt z rodzinną historią alergii.
W domu nie ma zwierząt: Mniej objawów alergicznych wystąpiło później w życiu dzieci, które mieszkały z rosnącą liczbą zwierząt domowych.
Krótszy okres karmienia piersią: Niemowlęta karmione piersią przez krótszy okres są bardziej podatne na rozwój alergii. Badania z 2017 roku pokazują, że u niemowląt, które długo piją mleko matki, zmniejsza się ryzyko wystąpienia alergii.
Inne alergie: obecność innych alergii może prowadzić do rozwoju innych stanów alergicznych, takich jak egzema i astma.
Jedzenie przed 4 miesiącem życia: niemowlęta spożywające pokarm przed 4 miesiącem są bardziej narażone na rozwój alergii niż niemowlęta, które są karmione tylko piersią do 6. miesiąca życia lub starszych.
Kiedy skonsultować się z lekarzem?
Osoby lub dzieci, które odczuwają dyskomfort, wysypkę lub inne objawy reakcji alergicznej po spożyciu nabiału, powinny porozmawiać z lekarzem pierwszego kontaktu w celu ustalenia przyczyny tej reakcji.
Jeśli dana osoba ma cięższą reakcję, taką jak trudności w oddychaniu lub obrzęk twarzy i gardła, powinna natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską.
Jakie są alternatywy dla nabiału?
Osoby z alergią na nabiał mogą również mieć alergię na inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko kozie i alternatywy roślinne, takie jak mleko sojowe.
Istnieje wiele roślinnych alternatyw dla mleka krowiego, które ludzie mogą kupić, np.
- mleko migdałowe i inne mleka orzechowe
- mleko ryżowe
- mleko z konopi
- mleko owsiane
- mleko kokosowe
Mleko matki jest świetną opcją dla niemowląt w wieku poniżej 1 roku, które nie spożywają jeszcze pełnowartościowych pokarmów. Jeśli jednak mleko matki nie jest możliwe, inne opcje obejmują:
- formułę białka sojowego
- hipoalergiczną formułę (usuwa białko mleka)
- formułę na bazie aminokwasów
Czasami niemowlęta mogą mieć reakcję alergiczną na mleko matki po spożyciu mleka przez rodzica karmiącego. Rodzice, którzy to zauważą lub mają niemowlęta uczulone na nabiał, mogą chcieć skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia najlepszej alternatywnej formuły.
Jak reagować w przypadku poważnej reakcji alergicznej?
- Sprawdź, czy ma przy sobie wstrzykiwacz epinefryny. Jeśli tak, postępuj zgodnie z instrukcjami na boku wstrzykiwacza, aby go użyć.
- Wybierz 999 lub numer najbliższego oddziału ratunkowego.
- Połóż osobę z pozycji stojącej. Jeśli zwymiotowała, obróć ją na bok.
- Zostań z nią do przybycia służb ratunkowych.
Niektórzy ludzie mogą potrzebować więcej niż jednego zastrzyku epinefryny. Jeśli objawy nie ustąpią w ciągu 5–15 minut lub powrócą, użyj drugiego wstrzykiwacza, jeśli dana osoba go posiada.
Podsumowanie
Osoby z alergią na nabiał mogą żyć normalnie. Będą jednak musiały unikać produktów mlecznych i żywności zawierającej białka mleczne, aby uniknąć reakcji alergicznej.
Podczas gdy wiele dzieci może wyrosnąć z alergii na nabiał, większość alergii u dorosłych nie znika z czasem, więc dorosły z alergią na nabiał prawdopodobnie będzie miał ją do końca życia.
Z tego powodu osoby te powinny skonsultować się z lekarzem w celu opracowania planu. Ważne jest, aby osoby te wiedziały, jak stosować epinefrynę do wstrzykiwań w przypadku wystąpienia anafilaksji, ciężkiej reakcji.
Komentarze artykułu
Brak komentarzy